Våra Certifieringar & Yoga Alliance

Våra Certifieringar & Yoga Alliance

Nordiska yogainstitutet (The Nordic Yoga Institute) är en RYS, Registered Yoga School hos Yoga Alliance, USA. För att upprätthålla kriterierna hos Yoga Alliance och för att kunna säkerställa standarden på lärarna som undervisar i viryayoga, så har vi ett system en certifieringsprocedur i flera steg.

Mentorskap
För att du ska känna dig trygg i din utveckling som yogalärare, så rekommenderar vi dig att jobba tillsammans med en mentor under din certifieringsprocess. Tanken med en mentor är att du ska kunna ställa frågor och få feedback på din utveckling. Du kontaktar själv en certifierad viryalärare som du tycker att du trivs med. Dina timmar med din mentor ingår inte i kurspriset, men ni kommer överens om en rimlig summa per timme eller en klumpsumma för flera tillfällen.

Närvaro
Det krävs att du är närvarande minst 90 % av den schemalagda tiden för att bli certifierad. Även om 200 timmar känns som många timmar, är kursen komprimerad för att alla ska få ut så mycket som möjligt av kurstiden. Därför kommer vi inte ha möjlighet att kunna repetera sådant som man missar. Kom överens med en kurskamrat om att hjälpa varandra att ta anteckningar och material för sådant du ev. missar vid sjukdom. För att gruppen ska kunna jobba på ett kreativt och koncentrerat sätt, önskar vi att alla gör sitt yttersta för att kunna vara med på all undervisning.

Om du skulle bli sjuk under utbildningen eller missa delar av undervisningen tar du igen det när nästa yogalärarutbildning sätter igång eller med din mentor. Du är dessutom välkommen att inom tre år från din kursstart dyka upp på kommande yogalärarutbildningar för att repetera moment eller bara lära känna den nya kullen av yogalärare. Det här gäller utan kostnad för utbildningarna i Stockholm, Malmö/Skåne och Oslo. På utbildningarna i Indien och Spanien har vi begränsat med boende, så om du vill gå om /komplettera på någon av dessa utbildningar lägger du till 5000 kr då du får en plats från en fullbetalande.

Godkänd och certifierad

Från och med januari 2011 ser certifieringsproceduren lite annorlunda ut. De som gått utbildningen innan 20 januari 2011, blir certifierad enligt det tidigare tillvägagångssättet.

Från och med 20 januari 2011 har vi tre steg under utbildningen:
Steg 1: Du går grundutbildningen. När du gjort examen (se nedan under Steg 1) blir du godkänd viryalärare. Du får ett diplom som du kan skicka tillYoga Alliance och blir då RYT 200 (Registered Yoga Teacher 200 hours). (För mer info och kostnad, klicka här.) Du hakar på workshops, kurser och retreats (motsvarande 40 timmar på 2 år, läs mer här) för att behålla ditt diplom som godkänd viryalärare.
Steg 2: Du går certifieringskursen och lär dig serie tre (det sista av viryans tre grundnivåer), du lär dig omfattande biomekanik med naprapat, du fördjupar dig i HathaYoga Pradipika och tantratexter. Efter avslutad kurs sänder du in en dvd när du håller i en klass och du får en ingående personlig feedback. När du gjort det här blir du certifierad viryayogalärare. (Läs nedan vad det innebär)
Steg 3: Du går påbyggnadsutbildningar efter din smak och bygger upp till 500-timmars certifiering. De enda påbyggnadsutbildningarna som är obligatoriska i din 500-timmarscertifiering är certifieringsutbildningen,   praktisk anatomi, en passningworkshop och att assitera 5 st viryaklasser som en certifierad viryalärare håller i. Övriga kurser väljer du själv. När du har fått din 500-timmarscertifiering blir du senior certifierad viryalärare (Läs nedan vad det innebär) och kan registrera dig hos YA som RYT 500. 

Steg 1:

Teori:
1. Under utbildningen gör du två sanskritprov: det första är baserat på alla asanor från virya nivå ett (boken Våga yoga) och det andra utifrån de asanor som du stöter på i nivå två (Dynamisk yoga)
2. I slutet av utbildningen få du en hemtenta, som du kommer att kunna jobba med hemma under under minst 10 dagar. Det är längre skrivfrågor som kommer att ta ca 10-20 timmar att genomföra.
3. En halv dag då du gör din anatomitenta på sal.

Praktik:
1. Under utbildningen kommer du att filmas två gånger och du kommer att få feedback på det du kan utveckla.
2. Under den sista och tredje filmningen delas gruppen upp i två, där den ena gruppen undervisar var sin tårtbit av klassen och blir filmade medan den andra gruppen är elever under dag ett. Dagen därpå växlar grupperna uppgifter (elever/lärare). På eftermiddagarna har vi feedback och fika.

Examen och godkännande:

För att du ska få din examen godkänd av oss krävs följande:

1. Anatomin: Du har minst 70 % rätt på anatomitentan. Om du inte blir godkänd kan du göra omtenta med en annan grupp (och betala ca 375 kr för rättningen) eller boka tid med någon av oss på Nordiska yogainstitutet som personlig tentavakt (då betalar du 275 kr timme för tentavakten och 400 kr för rättningen)

2. Hemtentan: Under utbildningen har vi en dag av diskussion kring hemtentan. Då kommer du till diskussionen med din hemtenta utskriven på papper (eller på ett USB-minne) som du sedan ger till läraren. (Du kan alltså under diskussionen svara med din tenta som stöd för minnet, det handlar inte om att memorera saker och rabbla utantill). Läraren kommer att gå igenom fråga för fråga, där alla kommer att få ett par frågor att svara på. Vid slutet av dagen läser läraren igenom din hemtenta och om du svarat på alla frågor tillfredställande blir du godkänd. Om du inte svarat på alla frågor och/eller missuppfattat frågor radikalt ber läraren dig att komplettera med dom missade frågorna inom en vecka. Om du av någon anledning inte kan närvara vid examineringen av hemtentan kan du antingen (utan extra kostnad) närvara vid en annans grupps diskussion eller (för ca 625 kr) sända in din hemtenta till info@nordiskyoga.se och få en individuell examination/utvärdering. Vi önskar att du sänder in hemtentan inom tre veckor efter vi haft den gemensamma diskussionen.

3. Filmningen: Om utvärderarna är nöjda med ditt undervisande vid examinationsfilmningen blir du godkänd med det samma. (Du får en liten lista på hur vi tänker, vad vi tittar på och vad som krävs för att bli godkänd). Om utvärderarna tycker att du ska komplettera något, ber dom dig att sända in en dvd inom tre veckor (utan extra kostnad) på någon specifik modul och där du fokuserar på det som efterfrågas (t.ex. mer information om biomekanik eller filosofiskt tema). Närvaro är obligatorisk för alla under dom båda dagarna vid examinationsfilmningen! Om du av någon anledning inte kan närvara under examensfilmningen, kan du antingen (utan extra kostnad) närvara vid en annans grupps examinationsfilmning eller (för ca 625 kr) filma en dvd på dig själv där du håller i en viryayogaklass (nivå 1, 2 eller 1&2) för minst tre personer och få en individuell examination/utvärdering.

När du fått godkänt på alla tre moment, får du ditt diplom att du är godkänd lärare i viryayoga och du kan då sända in din anmälan för att bli RYT-200 (Registered Yoga Teacher 200 hours) till The Yoga Alliance. (OBS! Det kostar att anmäla sig till The Yoga Alliance.)

Du kommer att med största sannolikhet att vara klar med ditt diplom när du gått din sista dag på utbildningen. Men livets väg kan ha gupp, så om du behöver komplettera eller närvara vid andra gruppers examinationer så hoppas, önskar och insisterar vi ändå på att du blir klar med sin examination på max ett år. Och vi kommer att påminna dig och komma med glada och stödjande tillrop!

Steg 2:

Du går certifieringskursen, där du lär dig viryayoga nivå 3 (Boken Yoga från insidan) och mer avancerad biomekanik. I och med det har du alla viryayogans tre grundnivåer och kunskap att säkert kunna lära ut över 300 asanor (med modifieringarna inräknade). I kurspriset ingår att du får en individuell genomgång på en yogaklass som du håller i och sänder in på dvd. (Glöm inte att kolla igenom filmen innan du skickar in den och bifoga ett följebrev med kommentarer om sådant som du har noterat, så att utvärderaren vet att du är medveten om eventuella knasigheter som kanske skedde, tex att du glömde att spegla vid något tillfälle el.dyl.) Du kan bli utvärderad “live” också, men då betalar du lite extra till den läraren. När du gjort kursen och fått din dvd utvärderad och klar, blir du certifierad viryayogalärare. Det innebär att du kan ha kurser, workshops och retreats som dina yogakollegor kan räkna med i sin loggbok till sina uppdateringstimmar. Du finns på vår hemsida under “certifierade viryalärare” med länkar till din verksamhet. Du får ett ”marknadsförings-kit” av oss bestående av färdigdesignat material på pdf som kan tryckas upp till flyers eller foldrar. Du blir inbjuden till ”Teachers intensives”, där certifierade lärare träffas och blir uppdaterade, provar nya flöden, utbyter erfarenheter och käkar middag tillsammans.
Observera att du kan gå andra påbyggnadskurser innan certifieringen, om det passar bättre i ditt schema!

Steg 3:

Du bygger vidare med påbyggnadsutbildningar tills du är uppe i 500 timmar. OBS! Du kan mixa och matcha timmarna nästan som du vill. Obligatoriska kurser är certifieringskursen,  praktisk anatomi, en passningworkshop och att assitera 5 st viryaklasser  för en godkänd 500-timmars certifiering av the Yoga Alliance. När du har fått ditt 500-timmarsdiplom från oss sänder du in det till Yoga Alliance och blir RYT-500. Du blir också senior certifierad viryayogalärare, vilket innebär att du kan börja assistera på yogalärarutbildningarna och så småningom börja undervisa på yogalärarutbildningarna i Sverige, Norge, Spanien och Indien.

Antal timmar
Nordiska yogainstitutet är godkänt av Yoga Alliance att certifiera elever till två typer av utbildningar: 200 timmar och 500 timmar.  Eftersom Yoga Alliance bara godkänner två typer av certifieringar (200 timmar och 500 timmar), kommer du efter grundutbildningen att få ett diplom som gäller the Yoga Alliance  på 200 timmar, som du sänder in till the Yoga Alliance. (Aktuell registreringskostnad hos dem finns här.)
Här finns info om vad som krävs för att registrera dig som RYT-500.

Uppdateringstimmar/loggbok
Vi ser lärande som en process och vi som lärare på NYI fortbildar oss flera gånger per år. Så oavsett om du gått steg ett, två eller tre i utbildningsprogrammet tycker vi att du ska hålla dig a jour. Det innebär att du kommer, för att behålla ditt diplom eller certifiering, uppmuntras att komma på workshops, kurser, retreats och påbyggnadsutbildningar som en certifierad viryayogalärare håller i, motsvarande 40 timmar under två år. Om du känner att plånboken har ett stort hål, så kan du komma på vissa av dessa och titta eller assistera och på så sätt få dina timmar utan att det kostar dig något. Läs mer om detta här.

Ansökan till Yoga Alliance

Om du önskar registrera dig hos Yoga Alliance så kan detta numera göras direkt på deras hemsida.
De kommer att be dig bifoga en kopia av ditt diplom från Nordiska yogainstitutet som pdf (el.dyl), så antingen så kan du scanna in diplomet, eller om du inte har tillgång till scanner; ta en bild med din mobilkamera! Vid krångel, kontakta Jennie.

Notera följande:

School: The Nordic Yoga Institute (Sök på bara “Nordic” så är det lättare att hitta skolan.)
Yoga Style: Virya yoga
Date of registration: Använd inte deras färdiga kalender: den fungerar bara om du har en viss inställning på browsern. (Engelsk.) För att undvika krångel: fyll i datumet direkt i datumfältet enligt följande format: MM/DD/YY (Lite bakvänt för oss svenskar!) Exempel: om det står 12 juli 2014 på ditt diplom, skriv: 07/12/14.

(Samtliga priser på den här sidan är inkl moms.)


Kalender

September

23 sept: Yoga & Business i Malmö
23 sept: Teachers Gathering i Malmö
23 – 24 sept: Workshop i Örebro med Josephine

Oktober 2016

12 – 16 okt: Retreat i Spanien: Yoga & ACT
27 – 30 okt: Påbyggnadskurs: Virya Aware i Oslo

November 2016

4 – 6 nov: YoDa-festivalen, Stockholm
11 – 13 nov: Virya Rehab som påbyggnad startar
18 och 19 nov: Workshop i Höllviken med Josephine
25 nov: Workshop i Stockholm med Josephine

Januari 2017

3 – 11 jan: Retreat i Indien: Yoga och Ayurveda
10 – 19 jan: Retreat i Indien: Yoga och ACT

Februari 2017

1 feb – 5 feb: Årsutbildning i Stockholm startar
13 – 19 feb: Certifieringsutbildning i Stockholm