Om yogan

“Virya is the positive energy of ego that is the support for the faith of going in the right direction. This energy of virya puts the power behind your sense of knowing what to do. When you are strongly acting on what you know to be your correct path, that is virya. Virya is that conviction that says, “I can do it! I will do it! I have to do it!”
Richard Rosen

Viryayoga är en dynamisk yogaform med fokus på biomekanik. I systematiskt komponerade yogaserier får du en tuff och rolig yogaträning med små filosofiska teman i varje klass som ger näring för själen.

Virya betyder på sanskrit, entusiasm, energi eller, kraft, och tanken med viryayoga är att den just ska ge dig kraft och energi. Entusiasm, syftar till förtjusning och lekfullhet och det inspirerar förhoppningsvis till experimentlusta och till att ge sig ut på upptäcksfärd i kroppens och sinnets landskap.

Klicka här för att läsa mer om modulsystemet och hur det hela började.
Och läs här om vilka yogaserier som du kan prova.

Klicka på respektive länk för att se när nästa workshop är, var du kan beställa böcker och dvd:er med viryayoga eller var i Sverige som du hittar viryayogaklasser.

10-4-3…
…är viryayogans ”personnummer”. I en viryaklass har vi tio moduler, fyra komponenter och tre olika tempo-varianter. Det är inte så kryptiskt som det kanske först låter…

10 moduler
Grundidén med viryayoga är att erbjuda en yoga som på ett metodiskt och lättsamt sätt gör att vi finner storheten, styrkan och glädjen i kropp och sinne.
Tillsammans med dans- och idrottsnaprapaten Malin Flick har Josephine Selander tagit fram olika yogaserier, där varje klass består av tio delar (eller ”moduler”). Varje asana bygger vidare på den föregående så att du kan jobba så välgörande, stärkande och skadefritt som möjligt.  Modulerna är små miniflöden av:

1.  Uppvärmning
2.  Solhälsningar
3.  Stående positioner
4.  Balans
5.  Armbalanser och magstärkande asanor
6.  Höftöppnare
7.  Bakåtböjningar
8.  Framåtfällningar
9.  Avslutande
10. Avslappning

4 komponenter
Det finns fyra komponenter som alltid genomsyrar en viryayogaklass:

  • Ett par asanor från varje modul.
    Poängen är att alla tio moduler alltid ska vara representerade, om så bara med ett par asanor. På så sätt får du alltid en allsidig yogasession när du går på en viryaklass.
  • Biomekanik och ett fysiskt tema
    I varje klass introducerar vi (eller påminner om) ett biomekaniskt tema så att varje asana görs hälsosamt och utan skaderisk. I instruktionsklasserna (se nedan) går vi djupare in i någon del/modul.
  • Ett filosofiskt tema
    I varje klass presenterar läraren ett tema av tankeväckande/filosofisk karaktär. Det kan vara allt från citat från Bhagvad Gita till enkla (men viktiga) saker som tex. andning, att vara här och nu eller acceptans
  • Glädje
    En av grundidéerna i viryayoga är att du efter klassen kan känna dig glad och upplyft. Därför finns alltid ett vist mått av glädje, upprymdhet och (kanske lite) stim och fnitter på en viryaklass. Yoga är kul!

3 tempovarianter
En viryayogaklass har lite olika tempo, beroende på vilken typ av klass som du går på. Vi har tre olika typer av varianter som har lite olika karaktär:

  • Instruktionsklass.
    En klass som går lite långsammare, där läraren går djupt in i biomekaniken och i någon av modulerna.
  • Flowklass.
    Det är en klass där vi flödar oss igenom längre sjok av asanor. Läraren påminner dig om biomekaniken, utan att tappa flödet.
  • Eget-tempo-klass.
    I dom klasserna har du lärt dig (någotsånär) alla moduler från en eller ett par nivåer och kan komponera din klass själv utifrån modulsystemet. Du bestämmer ditt eget tempo och läraren hjälper dig.

Många serier
För att viryayogan ska kunna vända sig till olika typer av deltagare ser dom olika serierna ut. För närvarnade har vi ett gäng serier, där alla serier är uppbyggda efter samma principer: tio moduler.
– Nivå 1
– Nivå 2
– Nivå 3
– Virya vinyasa (tre olika flöden)
– Terapeutisk Virya
– Virya för gravida (två olika flöden)
– Virya Grace (på stol och mot vägg)
– Virya Play (avancerat flöde med mycket modifieringar)
– Virya efter din dosha (tre olika flöden: vata, pitta och kapha)
– Virya Explore (utforska kroppen med redskap så som klossar, bolster, band och fysioterapi)
– Virya för barn