Search
Close this search box.

Viryayogacentret i Spanien

Välkommen hem till vårt eget Viryayoga-center i Murcia i södra Spanien.

Äntligen har vi realiserat vår dröm om ett eget ”yogahem” för Viryayoga; och det i dubbel bemärkelse. Vi har hittat ett tak med fantastisk vy över Medelhavet och utifrån det skapat ett hem både för yogan och oss själva.

Vårt tillhåll (som vi kallar för örnnästet) ligger högst upp på en kulle i nya kvarter som byggts som vita sockerbitar, efter gammalt medelhavskoncept. Från våra resor i Marocko och Indien samlar vi på oss grejer vi gillar. Och på bakgården håller en liten Riad-aktig viloplats sakta men säkert på att ta form. På taket yogar vi morgon och kväll och kontemplerar över Medelhavets olika blå nyanser.

På vår terrass, en trappa ner, äter vi frukost och middag. Våra kockar strävar efter att i möjligaste mån laga lokala anrättningar med färska råvaror från trakten. Vi lagar vegetarisk medelhavsmat i möjligaste mån. Men ibland blir det Marockanskt och då och då dyker en nyfångad fisk upp på tallriken. Och det kan hända att en flaska lokalt vin öppnas till middagen. (Meddela när du bokar in dig om du är vegetarian och/eller har mat allergier, så ordnar vi fina alternativ till dig).

På bottenvåningen har vi ytterligare ett yogagolv och en inomhusstudio. Där finns också vårt behandlingsrum där du kan få massage: ayurvedisk eller klassisk.

Bildgalleri yogacentret.

 

Byn Isla Plana

Vi befinner oss i delen Murcia i södra Spanien. Vi håller till vid havet och klimatet klassas som halvtorrt medelhavsklimat, vilket innebär varma somrar och milda vintrar med torrt landskap på sommaren och blommande mandelträd på vintern. Byn som vi bor i heter Isla Plana och är en före detta gammal fiskarby med en kombination av gamla hus och ambitiösa nybyggen. Under de senaste åren har Madridbor hittat hit och på under sommarhalvåret byter storstadsborna ut sina lägenheter till sommarboende i det lilla samhället. Då vaknar Isla Plana upp och dom hasardspelande gubbarna på Folkets hus vid byns kyrka får konkurrens av glassätande ungar på den långgrunda stranden. Grönsaksmarknaden får rullians och på dom tillfälliga standbarerna trängs kaffedrickande semersterfirare.

Det finns flera stränder vid Isla Plana, där den största och mest populära stranden är långgrund sandstrand och härlig för både stora och små. Här finns fyra restauranger med förvånansvärt god mat. På Folkets hus kan man, med gubbarna, blicka ut över havet och ta sig en kaffe eller en förfriskande dryck. Bageri, apotek, matvarubutik och två ”allt-möjligt-affärer”, där man kan införskaffa allt från metspön till hudlotioner och mystiska strandkreationer, finns i kvarteren. En liten köttaffär kränger, förutom lammbitar, även grönsaker och frukt. Och fiskaffären har öppet när färska fiskar finns till hands (exakta tider är ett begrepp man inte känner till). Bankomat finns.

Är man kulturellt hågad kan man spana in byns alldeles egna romerska lämningar. Det finns en marknad på sommaren en-två gånger i veckan där man kan köpa frukt, grönsaker, torkad frukt och nötter.

Det finns vandringsleder i anknytning till Isla Plana, där den enklaste utgår från kyrkan och är en dryg timmes strandpromenad till grannbyn La Azohia, där man med fördel kan inmundiga lunch. Ytterligare en vandringsled har sin början precis efter restaurangen Nono (som för övrigt har fantastiskt god mat) och leder upp till bergen.

Bildgalleri resmålet.

 

Boendet

Du kommer att bo i hus eller lägenhet tillsammans med 3-4 andra studenter. Där har ni ert eget kök. Tvättmaskin finns i dom flesta lägenheter och hus. I mån av plats kan du bo i enkelrum mot tillägg. Man får låna poolnyckeln till sitt hus, eller sin lägenhets pool som delas av just den bostadsföreningen. Notera att standarden inte är svensk, utan spansk. Det innebär att AC och internet inte är standard samt att rummen är något mindre. Räkna med att dela badrum med dom som du bor med i lägenheten/huset. Städning vid avresa samt lakan och handdukar ingår. Notera att du som går utbildningen får tvätta dina lakan och handdukar själv samt städa under månaden som du nyttjar lägenheten. Vill ni i lägenheten har städhjälp under perioden, betalar ni extra för det.

Från sin lägenhet tar det ca 15-20 minuter att gå ner till Isla Plana och till ständerna. Det finns flera pooler i området med en liten barnhörna i respektive pool. Om du vill hyra cyklar finns det möjlighet till det.

Bildgalleri boende.

 

Om maten

Vår fantastiska kock Jo från England vinnlägger sig om att laga mat som är god och lokal med inspiration från yogans tankar. Hon har många års erfarenhet av att laga i yogasammanhang och mixar gärna sina kunskaper i ayurvedisk, veganskt-, och raw-food tillredning med olika egna länders specialrätter. I huvudsak äter vi vegetariskt med Medelhavets kryddor, men ibland äter vi även färsk fisk som inhandlats från morgonens fiskmarknad. (Meddela när du bokar in dig om du är vegetarian och/eller har mat allergier, så ordnar vi fina alternativ till dig). Ofta skämmer Jo bort oss med god dessert, hembakat surdegsbröd eller smoothies. Och ibland dyker vin upp till middagen från något av traktens vingårdar.

Bildgalleri mat.

 

Om utflykter

För dig som till äventyrs vill komplettera playan, yogan, vilan och havet med aktiviteter, finns det en hel del att göra.

Det är enklast att ta sig runt i närområdet med cykel. Du har möjlighet att hyra för 12 € per dag (plus en depositionsavgift på 150 € som återfås när cykeln lämnas tillbaka) som och få cykeln levererad till ”örnnästet”.  Om du är intresserad att hyra så boka in dig när du bokar på resan.

Bildgalleri utflykter.

 


Puerto de Mazarron

Man tar sig enklast runt med bil, men man kan gå till det närmsta samhället, Puerto de Mazarron. Det tar fem minuter med bil och en dryg timme att gå. Där finns en elegant strandpromenad, lite shopping och massor av restauranger. I Puerto de Mazarron finns också större matvarubutiker, en hälsokostaffär och en turistinformation.

 

Vandringsleder 

Det finns vandringsleder i anknytning till Isla Plana, där den enklaste utgår från kyrkan (”Tramo la Azohia-Isla Plana”, märkt med röd/vit färg) och är en dryg timmes strandpromenad till grannbyn La Azohia, där man med fördel kan inmundiga lunch (t ex på Antipodas Tavern, förbi fiskehamnen upp mot höjden). Ytterligare en vandringsled, ”Cabezo del Horno” ca 1 km från kyrkan i Isla Plana, har sin början precis efter restaurangen Nono (som för övrigt har fantastiskt god mat) och leder upp till bergen.

 

Naturreservat

Det finns ett flertal naturreservat för bl a vandring i trakten, t ex Sierra de las Moreras öster om Puerto de Mazzaron eller Sierra Espunia, ca 40 minuter från Puerto de Mazzaron. Karta och mer info kan du få från turistinformationen i Puerto de Mazzaron.

 

Granada och Alhambra

Är man sugen på en kulturell utflykt, tar det ca två timmar att åka till Granada, där det magnifika, moriska palatset Alhambra finns. Tänk på att man måste boka plats på nätet i förväg till Alhambra, så vi rekommenderar att du i så fall gör det i samband med bokning av resan.

 

Termalbad

För dig som vill utforska hur kombinationen geologi och skönhet fungerar, finns det varma källor ca en timme från oss med ett tillbyggt SPA, termalbaden vid El Saladillo.

 

Vingårdar

Om du är nyfiken på att prova traktens viner, tar det ca en timme till närmsta vindistrikt, ”Vinos de Bullas”.

 

Cartagena

Cartagena, även kallat ”det nya Cartago”, är en anrik örlogsstad med tjusiga jugendhus. Där finns rafflande kombo av kultur, mat och shopping med en romersk amfiteater, kul affärer och den Michelinomnämdakrogen D’Almansa. Tips! Gör gärna en liten avstickare till den övergivna militärbasen Castillitos mot kustremsan Cabo Tinoso! Där väntar panoramavyer och en sagoliknande borg med tillhörande kanoner som varit med i kultfilmen Kanonerna på Navarone! När du lämnat Isla Plana och kör mot Cartagena så tar du höger efter vägkorsningen till La Azohia, och kör mot Campillo de Adentro.

 

Saltvattenlagun

Ett annat tips på utflykt kan vara en tur till Europas största saltvattenlugun, den 25 km långa udden Mar Menor, några mil öster om staden Cartagena! Rekommenderat av terapeuter världen över för sina läkande effekter! 

 

Skjuts och hjälp

Vill man beställa skjuts till olika utflyktsmål, så får du hjälp från Dave och Kate, som också ordnar allt kring boendet och transfern. Säg bara till så får du låna vår lokala telefon och arrangera körning med Dave. Du kontaktar också Dave eller Kate direkt om du behöver hjälp med något som rör ditt boende.

I Puerto de Mazarron finns det möjlighet att hyra cyklar.