Frågor & Svar

Frågor & Svar

Här kommer de vanligaste frågorna som vi får inför våra yogalärarutbildningar. Tveka inte att höra av dig till oss om din fråga inte finns med: info@nordiskyoga.se. Väl mött!

Hur duktig måste man vara för att kunna gå utbildningen?

Vi brukar säga att det är bra om man har yogat kontinuerligt under minst ett år (ca 3 gånger i veckan). Det ”måttet” är inte hugget i sten, utan det som vi önskar är att man har mött sig själv på yogamattan: att man stött på frågeställningar, frustration, glädje och att man har avhandlat såväl tålamodsprövande stunder som euforiska moment.

Jag har en skada/är gravid/ är begränsad av olika skäl. Kan jag ändå gå?

Ja. Utbildningen handlar om hur du som lärare kan inspirera och stärka dina elever.  Och tanken är att du kan göra det även om du själv inte alltid kan göra alla asanor. Yoga är ju så mycket mer än positioner och det du lär dig på utbildningen är att kunna förmedla dina kunskaper med begriplig pedagogik, stärkande filosofi och varm kommunikation.

Jag har redan gått en yogalärarutbildning. Vad får jag ut av att gå en till?

Alla utbildningar har sina områden som man vill fokusera på. Vi i lärarteamet har själva gått minst två (ibland tre) olika yogalärarutbildningar var, i olika stilar och det är inget vi på något sätt ångrar. I vanliga fall har ca hälften som går våra utbildningsgrupper redan gått en yogalärarutbildning.  Den återkoppling som vi fått från dom eleverna är att dom med den genomtänkta strukturen på Nordiska Yogainstitutets utbildningar dels har lättare kunnat förmedla sina gamla kunskaper, dels har fått mer kött på benen inom specifika områden som biomekanik, filosofi, anatomi, pedagogik och kommunikation.

Måste man vilja bli/börja jobba som yogalärare för att uppskatta utbildningen?

Nej. En del som går utbildningen gör det för sin egenutveckling. Många tycker att dom kan använda sig av kunskaperna inom andra områden (tex. sitt vanliga jobb). Och andra känner att utbildningen ger mycket för den egna yogapraktikens utveckling. Vad som sedan händer i slutänden vet man ju inte – kanske hade man inte som intention att börja jobba som yogalärare, men så blir man sugen under utbildningen :)

Jag har aldrig provat viryayoga, kan jag gå ändå?

Ja. Det optimala är att du har gjort det, men det är inte nödvändigt. Du kommer att få ett litet startpaket när du betalat in 10% av kursavgiften med böcker och dvd:er. Där kommer du få chans att grotta in dig i systemet. (Se nedan om hur du kan förbereda dig inför kursstarten)

Det finns så många utbildningar på marknaden. Varför ska jag gå den här utbildningen?

Under utbildningen träffar du mellan 8-10 lärare som alla har specialkunskaper inom det som de undervisar i. Läs mer om lärarteamet här. Alla asana-lärare har minst två yogalärarutbildningar bakom sig och teorilärarna har högskolekompetens inom sina respektive föreläsningsområden. Utbildningen är uppbyggd så att du ska få så mycket vettig kunskap och information som du bara kan under din studietid och en hel verktygslåda för att du ska känna dig trygg i yogalärarrollen.

Läs mer om ämnena som du pluggar under utbildningen här

Läs mer om kursinnehållet här

Vår skola är godkänd av The Yoga Alliance både för 200- och 500-timmarslicens, vilket är en kvalitetssäkring. Josephine Selander, som är huvudlärare på utbildningarna är E-RYT 500 (Experienced Registered Yoga Teacher 500 hours) och ytterst ansvarig för utbildningarna. Hon undervisar på på samtliga grundutbildningar och på majoriteten av påbyggnadsutbildningarna.
Vår filosofi är att vi alla har olika erfarenheter och olika berättelser att förmedla till våra elever. Därför uppmuntrar vi ett självständigt tänkande utifrån ett icke-dogmatiskt förhållningssätt. Och i det område där vi gärna är lite ”tvärsäkra” – biomekaniken –  försöker vi förklara så ingående att du som yogalärare känner dig trygg med varför du ska påstå något specifikt om kroppen för dina elever. Vi uppmuntrar att du som både elev och lärare odlar ditt “beginners mind” med allt vad det innebär: nyfikenhet, ifrågasättande och utforskande.

Om du vill prata med någon elev som redan gått eller går utbildningen, så säg till så hjälper vi dig att komma i kontakt med några. Annars kan du lära om tidigare elevers ord här.

Vad händer om jag missar något eller blir sjuk?

Från om med det datumet som du startar din utbildning, så är du välkommen att under tre års tid haka på andra grupper än din egen utan kostnad. Det innebär att du kan ta igen det du missat eller helt enkelt repetera sådant du är sugen på att höra igen hur som helst. (Det gäller dock inte kursen som går av stapeln i Indien eller Spanien; där kan vi tyvärr bara ta emot den aktuella kursgruppen.) Om du vill bli klar med utbildningen samtidigt som dina klasskompisar, men missat ett par dagar, då kan du komma överens med någon av lärarna om att (mot ersättning till den läraren) ta privatlektioner. I allmänhet brukar man på tu man hand hinna med det som gruppen gjort på ca halva tiden. Så man behöver inte bli ruinerad på kuppen. Om du blir så sjuk att du inte under en mycket lång tid kommer att kunna gå klart utbildningen, kommer vi naturligtvis överens om en vettig lösning. (Läs mer på om villkoren här.)

Jag har redan läst anatomi, måste jag plugga det igen?

Nej, men du måste göra anatomitentan för att bli godkänd.

Jag har inte alla pengar som behövs. Kan man göra en avbetalningsplan?

För dig som har ett svenskt personnummer, har vi ett samarbetsavtal med Humanfinans. Kontakta dem på 08- 560 201 15 eller gå in på www.humanfinans.se så hjälper de dig med lån och avbetalning. Vi håller på att undersöka möjligheterna för avbetalning för norska medborgare.

Vad händer när jag anmält mig och hur funkar faktureringsprocessen? När ska man betala?

När du anmält dig får du ett brev inom ca 2 veckor (det kan ta längre tid under sommaren) med mer information om utbildningen. Om du har frågor efter att du läst igenom det mejlar du oss eller ringer. Om vi inte hör något från dig så sänder vi den första fakturan som ligger på 10% av kurspriset. När du har betalat in den är du garanterad din plats. Så fort vi ser att pengarna kommit in, så stämmer Marianne träff med dig eller postar startpaketet. Ungefär 8-6 veckor innan kursstart kommer slutfakturan som ska vara betalad 1 månad innan kursstart.

Hur blir jag godkänd av The Yoga Alliance och hur blir jag RYT-200?

När du blivit godkänd av oss på anatomitentan, hemtentan och det praktiska provet (filmning av yogaklass) och medverkat på samtliga kurstillfällen så får du ett diplom av oss. Det pappret scannar du in eller tar en bild på och skickar det till The Yoga Alliance i samband med att du fyller i ansökan på deras hemsida. De i sin tur ber dig betala en summa (läs mer på yogaalliance.org) och när du gjort det finns du på deras hemsida som Registered Yoga Teacher 200 hours.

Hur funkar viryayoga?

Viryayoga är en dynamisk yogaform utvecklat tillsammans med naprapat med fokus på biomekanik och filosofi.
1) Alla klasser är uppbyggda på 10 moduler (uppvärmning, solhälsningar, stående, balans, armbalans, höftöppnare, bakåtböjningar, framåtfällningar, avslutande, avslappning)
2) I varje klass pratar läraren om olika typer av biomekanik, beroende på vilket fysiskt fokus man har under klassen.
3) Under varje klass ger läraren eleverna “filosofiska tankekorn” baserat på yogans historik och filosofi. Det är upp till läraren om vilken vinkel man vill ha. Det kan vara buddhism, medveten närvaro, vedanta: utifrån vad man själv ställer för frågor.
4) I en viryaklass lägger vi emfas vid att yogan ska kännas glädjande och ge lätthet i själen.
5) Det finns tre olika tempo hur man kan presentera en viryaklass (beroende på lärarens preferans och/eller elevernas behov). I en instruktionsklass lägger vi extra mycket krut på en modul (tex. bakåtböjningar). Klassen går ganska långsamt och man pratar ingående om biomekaniken. I flödesklassen flödar man igenom modulerna, så man hinner med fler positioner, men pratar inte lika detaljerat om rörelseläran. I en “gör-det-själv-klass“, så väljer eleverna själv hur dom vill kombinera ihop nivåerna och modulerna. Läraren hjälper eleverna enskilt med tekniken och presenterar ett gemensamt tema på han eller hon påminner om då och då. (Se nedan)
6) Det finns för närvarande ca 9 serier i viryayogan  (nivå 1, nivå 2, nivå 3, tre olika vinyasa-flöden, terapeutisk serie, två olika flöden för gravida baserat på vana/trimester). För närvarande utvecklas ytterligare fem serier: tre baserat på ayurvedans doshor och två för äldre/personer med begränsad rörlighet. Böcker och dvder finns till nivå 1,2 och 3. Arbetsmaterial finns för dom övriga flödena till lärarna på påbyggnadsutbildningarna.
7) Som lärare kan du “mixa och matcha” nivåerna utifrån grundstrukturen med dom tio modulerna. Du kan byta ut dom olika “tårtbitarna” beroende på hur du vill vill att klassen ska se ut. (Tex. kan du i en klass ha uppvärmning från nivå ett, solhälsningar från viryavinyasa, stående från nivå tre osv.) Läs mer om modulsystemet här.
8) I grundutbildningen lär du dig nivå 1 och 2 (förutom den essentiella biomekaniken, anatomin osv)

Läs mer om viryayogans system här

Är viryayogan en yogaform som folk känner till internationellt?

Under de senaste åren har man få upp ögonen för viryayogan internationellt. Lärarteamet har haft uppskattade workshops i USA, Indien, Tyskland och Norge. Förutom våra utbildningar i Sverige och Norge har vi sedan även 2011 internationella utbildningar på engelska i Indien och Spanien Viryayoga är en erkänd yogaform inom The Yoga Alliance och viryayogan har uppmärksammats med artiklar i tyska Yoga Journal och Yoga Aktuell och Josephine har medverkat  på den internationella yogafestivalen i Berlin.

Var kan jag yoga för huvudlärarna på utbildningen?

Josephine, Helena, Marianne och Robin har klasser och workshops bland annat  på YogaShakti. Läs mer om årets alla workshops och retreats här.

Hur kan jag preparera mig inför kursstarten?

När du får ditt startpaket får du böckerna och dvd:erna Våga yoga (viryayoga nivå ett) och Dynamisk Yoga (viryayoga nivå två) samt anatomipapper. Lär dig flödet till nivå ett och plugga på vad skelettet och musklerna heter på latin. Beställ dom böckerna som är obligatoriska på nätet och om du känner att du har tid, så kan du gott och väl börja titta i Yoga Sutra-boken. Börja också gärna att skriva yogadagbok. (Mer om den här preparationen står i det brevet som du får när du anmält dig)

Hur blir jag godkänd?

1) Under utbildningen blir du filmad tre gånger när du undervisar. Den sista filningen är examineringsfilmningen.
2) Du gör en anatomitenta.
3) Du skriver en hemtenta samt deltar på ett seminarium i samband med det.
När du har gjort alla delar och dina lärare godkänner dig, är du även formellt godkänd. Läs mer om certifieringsproceduren här.

Vad kräver ni av mig när jag gått klart utbildningen?

Vi önskar att man efter utbildningen samlar ihop 40 timmar workshops, kurser eller påbyggnadskurser inom två år. (Har man inga pengar, kan man iaktta grundutbildningar (och inte delta) för att få dessa 40 timmar utan kostnad.)Anledningen till detta är för att vi vill att du ska hålla sig uppdaterad, eftersom vi lärare går på kurs hela tiden och lär oss nya saker som vi vill förmedla. (Läs mer här)

Hur kan jag utveckla mig när jag gått klart utbildningen?

Vi har ett påbyggnadsprogram som leder till en 500-timmarscertifiering inom The Yoga Alliance. Där kan du fokusera på det som intresserar dig: vinyasa, virya för gravida, virya grace (på stol), terapeutisk yoga, ayurveda och yoga eller fördjupning i filosofi, biomekanik och kommunikation m.m.  Läs mer om påbyggnadsutbildningarna här.

När får jag börja undervisa?

Du börjar att undervisa redan under utbildningen. Då talar du om för de som du undervisar att du går utbildningen och att du prövar nya sätt att undervisa på. När du väl gått klart utbildningen har du ett år på dig att ta din certifiering (om du av någon anledning inte hunnit med). Under den tiden undervisar du som vanligt det som du lärt dig.

Jag är sjuksköterska/socionom/beteendevetare och har arbetat inom psykiatrin/sjukvården i många år. Dock har jag inte läst 45 högskolepoäng i psykologisk behandling. Är jag behörig att gå utbildningen i Viryayoga för psykologisk behandling?

I nuläget är kravet det som står på hemsidan:
Psykoterapeutexamen eller psykologexamen, alternativt socionom/beteendevetare eller motsvarande (vi gör individuella bedömningar av utbildningen) med minst 45 högskolepoäng i psykoterapi eller psykologisk behandling som tillägg. Vi har även några enstaka studentplatser för psykologstudenter på termin 9 och 10 som är intresserade av att göra sin masteruppsats kopplat till utbildningen. Det är flera som frågat om behörighetskraven och vi i lärarteamet diskuterar frågan och ser över behörighetskraven inför kommande omgångar av utbildningen.

Jag har gått en yogalärarutbildning tidigare och funderar därför på hur mycket repetition det kommer vara i denna utbildning. Hur mycket fokuserar utbildningen på grundläggande träning i att undervisa yoga?

Utbildningen kommer ha ett tydligt fokus på att undervisa yoga, för att deltagarna ska känna sig så trygga som möjligt att implementera Viryayoga i sina verksamheter. Viryayoga skiljer sig dock nämnvärt från andra yogautbildningar, bland annat genom en systematiskt och genomtänkt metod för att undervisa yoga. Även om du gått utbildningar i yoga tidigare kommer det garanterat vara nytt och matnyttigt innehåll i denna utbildning. Exempel på detta är ett biomekaniskt system som använda för att främja hälsosam rörelse och kroppsmedvetenhet. Läs mer om Viryametoden här >>

Om jag går utbildningen för psykologisk behandling, vad får jag göra då?

Efter utbildningen får du två färdiga yogaprogram som är fritt tillgängliga att använda i ditt arbete med psykologisk behandling. Programmen är utvecklade av en fysioterapeut tillsammans med Josephine Selander och en psykolog. De har dessutom prövats i en kontrollerad pilotstudie i primärvården med lovande resultat. Förutom att använda yogan i ditt behandlingsarbete får du tillgång till ytterligare en fördjupande utbildning för arbete med yoga i psykologisk behandling (steg 2). När du har gått den har du möjlighet att gå vår Bridge-utbildning som kompletterar med kunskaper från Viryayogans grundutbildning. När du gått den kan du ansöka om en licens som registrerad yogalärare enligt the Yoga Alliance (RYT-200) och får tillgång till hela vårt utbildningssystem, där Virya Rehabyoga ingår. Läs mer om Rehabyoga här >>

Hur skiljer sig Viryayogan från Medicinsk yoga/MediYoga?

Till att börja med skiljer sig Viryayogan från MediYogan på så vis att vi inom Viryayogan utgår från stöd- och rörelseapparatens potential till rehabilitering och läkning, det vill säga genom rörelse och fysisk aktivitet i yogan. Fokus ligger därför mindre på formella andningsövningar, mantran m.m. än vad MediYogan gör. Fokus är istället mer på medveten rörelse utifrån ett biomelaniskt perspektiv, kroppsmedvetenhet, andning i rörelse och meditation. Viryayoga har ett tydligare fokus på hälsosam rörelse och just den Viryayoga vi kommer att göra på utbildningen är specifikt utformade för att integreras med psykologisk behandling eller användas som tillägg. Det innebär att fokus är lite mer avsmalnat och specifikt inriktat på yoga i det psykologiska behandlingsarbetet än i MediYoga. Viryayogan är dessutom systematiskt utvecklad och anpassad tillsammans med fysioterapeuter och naprapater. Viryayogan utgår också från en tydlig metodik: 1. Vi arbetar systematiskt igenom hela kroppen i tio moduler 2. Vi arbetar alltid med ett filosofiskt tema 3. Vi har alltid ett fokus för dagen från hälsosam rörelselära och 4. Vi arbetar med en öppen, accepterande och glädjefylld attityd till yogautövningen. Du kan läsa mer om metoden här >>