Viryayoga – en överblick

 

10-4-3…

…är viryayogans ”personnummer”. I en viryaklass har vi tio moduler, fyra komponenter och tre olika tempo-varianter. Det är inte så kryptiskt som det kanske först låter…

Tio moduler 
Grundidén med viryayoga är att erbjuda en yoga som på ett metodiskt och lättsamt sätt gör att vi finner storheten, styrkan och glädjen i kropp och sinne.
Tillsammans med dans- och idrottsnaprapaten Malin Flick har Josephine Selander tagit fram olika yogaserier, där varje klass består av tio delar (eller ”moduler”). Varje asana bygger vidare på den föregående så att du kan jobba så välgörande, stärkande och skadefritt som möjligt.  Modulerna är små miniflöden av:

1.  Uppvärmning
2.  Solhälsningar
3.  Stående positioner
4.  Balans
5.  Armbalanser och magstärkande asanor
6.  Höftöppnare
7.  Bakåtböjningar
8.  Framåtfällningar
9.  Avslutande
10. Avslappning

Fyra komponenter
Det finns fyra komponenter som alltid genomsyrar en viryayogaklass:
– Ett par asanor från varje modul.
Poängen är att alla tio moduler alltid ska vara representerade, om så bara med ett par asanor. På så sätt får du alltid en allsidig yogasession när du går på en viryaklass.

– Biomekanik och ett fysiskt tema
I varje klass introducerar vi (eller påminner om) ett biomekaniskt tema så att varje asana görs hälsosamt och utan skaderisk. I instruktionsklasserna (se nedan) går vi djupare in i någon del/modul.

– Ett filosofiskt tema
I varje klass presenterar läraren ett tema av tankeväckande/filosofisk karaktär. Det kan vara allt från citat från Bhagvad Gita till enkla (men viktiga) saker som tex. andning, att vara här och nu eller acceptans

– Glädje
En av grundidéerna i viryayoga är att du efter klassen kan känna dig glad och upplyft. Därför finns alltid ett vist mått av glädje, upprymdhet och (kanske lite) stim och fnitter på en viryaklass. Yoga är kul!

Tre tempovarianter
En viryayogaklass har lite olika tempo, beroende på vilken typ av klass som du går på. Vi har tre olika typer av varianter som har lite olika karaktär:

–   Instruktionsklass.
En klass som går lite långsammare, där läraren går djupt in i biomekaniken och i någon av modulerna.
–   Flowklass.
Det är en klass där vi flödar oss igenom längre sjok av asanor. Läraren påminner dig om biomekaniken, utan att tappa flödet.
–   Eget-tempo-klass.
I de här klasserna har du redan lärt dig (någotsånär) alla moduler från en eller ett par nivåer och kan komponera din klass själv utifrån modulsystemet. Du bestämmer ditt eget tempo och läraren hjälper dig.

Många serier

För att viryayogan ska kunna vända sig till olika typer av deltagare ser dom olika serierna ut. Alla serier är uppbyggda efter samma principer: tio moduler.
– Nivå 1
– Nivå 2
– Nivå 3
– Virya vinyasa (sex olika flöden)
– Terapeutisk Virya
– Virya för gravida (två olika flöden)
– Virya Grace (på stol och mot vägg)
– Virya Play (avancerat flöde med mycket modifieringar)
– Virya efter din dosha (tre olika flöden: vata, pitta och kapha)
– Virya Express (för dog som har begränsat med tid)
– Virya för barn
– Rehabyoga

Workshop
När du går på en workshop i viryayoga, så fokuserar vi ofta på en eller ett par moduler och på ett tema. Förutom att vi jobbar med alla moduler i en kombination av flow och instruktion får du dessutom chans att jobba i övningar två-och-två för att fördjupa känslan i en del eller modul och kanske upptäcka att kroppen kan mer än vad du tror!